Així ha definit el bisbe Fernando García Cadiñanos, de Mondonyedo-Ferrol, la proposta de Vox de “remigració” per a milions d’immigrants arribats a Espanya des dels anys noranta. El bisbe Fernando García ha dit que parlar de “remigració” és parlar “de milions de persones, incloent els qui tenen arrels i han contribuït a la nostra societat durant dècades; això no és “remigració”, és una proposta de deportació massiva i en la pràctica, una forma de neteja ètnica”. Per això el bisbe García Cadiñanos ha dit que aquesta mesura de Vox “és incompatible amb els Drets Humans fonamentals, amb la dignitat inherent de cada persona i amb els valors cristians”.
Per al bisbe Fernando, com per a molts de nosaltres, les imatges de les “caceres” a immigrants a Torre Pacheco, “són una ferida oberta al cor de la nostra societat, un testimoni de la deshumanització a la que podem arribar si no conreem l’empatia i el respecte per la dignitat de cada persona”.
El bisbe de Mondonyedo-Ferrol, amb valentia, ha afirmat que “s’està generant un discurs populista que és fals i erràtic, convertint els immigrants en amenaça”. I per això ha dit que “la idea d’un procés de “remigració”, en els termes que s’estan plantejant, és profundament preocupant i moralment inacceptable”, en al·lusió a la proposta de Vox de deportar huit milions de migrants. Això, repeteix el bisbe García Cadiñanos, “no és “remigració”, és una proposta de deportació massiva i en la pràctica, una forma de neteja ètnica”.
Hem arribat a aquesta situació d’agressions als migrants, segons el bisbe de Mondonyedo-Ferrol, “per la desinformació i la propagació de mentides que creen por i ressentiment envers l’altre”. Per això el bisbe García Cadiñanos denuncia “la instrumentalització política de la immigració, generant un discurs populista”. El bisbe demana “polítiques d’integració, efectives i suficients, que ajuden els immigrants a participar plenament de la societat”. El bisbe de Mondonyedo-Ferrol també ha confirmat “la banalització de l’odi i de la por”, que “beneficia els discursos populistes i a aquells que busquen polaritzar la societat”.
Aquest bisbe gallec, amb valentia, afirma que “no podem acceptar discursos excloents, ni normalitzar ideologies o terminologies que atempten contra la dignitat humana”.
En quant a la por a ser acusats de “fer política”, el bisbe García Cadiñanos diu que “l’Església, sempre ha de ser conscient del seu paper. La defensa de la dignitat humana, la denúncia de la injustícia i la promoció del bé comú, no és “posar-se en política”, és una part intrínseca de la nostra missió pastoral”. I és que “quan s’atempta contra aquests principis, no podem callar”.
És una vergonya, com diu el bisbe de Mondonyedo-Ferrol, “apel·lar a les arrels cristianes per a justificar la puresa de raça”. Per això, “l’exclusió, l’odi o la violència contra qualsevol persona i menys encara, una “cacera humana”, és una perversió i una contradicció amb els valors evangèlics”. D’ací que “els qui utilitzen la religió per atiar l’islamofòbia, estan desvirtuant el missatge de Crist”. I és que “les nostres arrels cristianes ens criden a la fraternitat universal, a l’encontre i al diàleg” (Religión Digital, 21 de juliol de 2025).
Només fa uns dies, el govern valencià no va assistir a la reunió (que es va haver de suspendre), de la Sectorial sobre Reubicació de menors immigrants. El mateix president Mazon rebutjava, fa uns mesos, el repartiment de menors (Levante, 18 de març de 2025). Encara més, la vicepresidenta valenciana, Susana Camarero deia, en referència al repartiment de menors que correspondrien al País Valencià, que “no caben en el sistema” (Levante, 17 de juliol de 2015).
Necessitem molts altres bisbes valents que, sense por, siguen capaços de denunciar les polítiques migratòries de les dretes que es neguen a acollir menors no acompanyats o que fins i tot proposen deportacions massives d’immigrants.