Rosendo Ortí va nàixer a Torrent al 1958 i és des de l’any 2009 director general de Caixa Popular. L’entitat valenciana és un dels patrocinadors més importants de la pilota valenciana, no sols al nivel professional, sinò també amb la base, les escoles municipals de València i la pilota femenina. Ortí, que deixarà el càrrec el pròxim mes de març per jubilació, destaca «la idea ferma de que la pilota valenciana és l’esport propi dels valencians i hem de fer-li costat».

Què significa la pilota per a Caixa Popular?

Caixa Popular vol ser l’entitat financera amb major implicació i impacte social a la Comunitat Valenciana. I aquest compromís fa que tinguem una forta implicació en l’entorn i, en especial, en aquells elements propis de la nostra terra com la pilota valenciana.

Donar suport a la pilota és fer costat a l’esport autòcton, reforçar les tradicions i promoure la cultura valenciana.

Com va ser l’origen del suport de Caixa Popular al nostre esport autòcton?

Des del naixement de la cooperativa de crèdit als anys 70, la col·laboració amb clubs locals sempre ha estat present. El suport ha crescut al mateix ritme que ho ha fet Caixa Popular. Primer amb els campionats amateurs, com les lligues de promoció, les lligues de cadets i arribant durant estos últims anys als campionats professionals.

Amb la idea ferma que la pilota valenciana era l’esport propi dels valencians i que havíem de fer-li costat.

Per què considera que la pilota és un esport que encaixa en la filosofia de Caixa Popular?

Caixa Popular fa banca cooperativa, valenciana, amb valors, social i diferent. I per aquesta manera de fer i entendre la banca tenim una sensibilitat social i implicació amb el territori diferent a la de la resta d’entitats. Vincular-se amb la pilota mostra la coherència de la nostra entitat i la implicació real amb l’esport i la cultura valenciana.

Caixa Popular és una de les poques caixes que queden en actiu. Té a veure el seu caràcter social amb el suport a la pilota?

Les claus de l’èxit de Caixa Popular son moltes: el model cooperatiu, la gestió professional, el model cultural, la innovació, l’estratègia de diferenciació i la implicació i l’impacte social, que ens distingeix i guia les nostres decisions.

A través de l’acció social, any rere any deixem una marcada empremta social, ambiental i econòmica en el territori valencià. Gràcies al nostre compromís amb les persones i l’entorn, Caixa Popular s’involucra en multitud de projectes destinats a dinamitzar i millorar la societat valenciana. Això inclou iniciatives relacionades amb l’empoderament de la dona, inclusió de persones amb diversitat, enfortiment del teixit comercial i empresarial, cura del medi ambient i la biodiversitat, així com l’impuls a l’esport, com la pilota, i la cultura valenciana.

Caixa Popular és un dels patrocinadors principals del nostre esport i, des de fa poc, ha redoblat la vostra aposta amb la potenciació de la pilota femenina. Més que en paraules, es demostra en fets l’aposta de Caixa Popular per la pilota?

Res del que he esmentat anteriorment tindria sentit si no hi hagués coherència.

En els darrers anys, la participació de la dona en la pilota ha experimentat una gran evolució, amb un increment notable de jugadores. Una situació que celebrem i que ha permès de manera madura començar a treballar en la professionalització de la pilota femenina.

L’aposta per la igualtat, en la pilota o en qualsevol altre àmbit, passa també de les paraules als fets, invertint recursos i donant suport allò que està en la nostra mà. De fet, vora el 60% de les persones que formen l’equip humà de l’entitat son dones.

A més, Caixa Popular és un dels principals impulsors econòmics d’esdeveniments destacats, on es trau la pilota al carrer com el Va de Dona o el Dia de la Pilota. És un objectiu compartit tant per la pilota com per Caixa Popular, el fet d’apropar-se, d’estar al costat de la gent?

No podem esperar que ens estimen si no ens coneixen. Per això, és fonamental portar la pilota a les places i carrers dels pobles i barris, perquè la gent tinga un contacte directe. Aquest és el primer pas per despertar l’interès en les xiquetes, els xiquets i els pares per la pilota valenciana. El mateix passa amb les empreses: és essencial que la societat valenciana conega a Caixa Popular, perquè una vegada ho fan, s’enamoren de la nostra atenció i del nostre model de fer banca

La promoció de la pilota en la base és clau per a continuar amb la promoció del nostre esport com ara es fa en les Escoles Municipals de València i als Jocs Esportius (JECV). La base és el futur i Caixa Popular aposta pel futur?

La continuïtat de qualsevol activitat, ja siga esportiva o d’un altre tipus, depèn d’enfortir els fonaments que permeten mirar al futur amb més seguretat. Com més ampla siga la base, menys incert serà el futur. Per aquest motiu, és crucial la tasca de les escoles municipals, els clubs locals i els jocs esportius, ja que són els espais on els i les joves tenen els primers contactes, practiquen l’esport, i permet fer créixer tant el nombre de practicants com de seguidors. Sempre a Caixa Popular hem apostat per l’esport de base, perquè és el que garanteix la sostenibilitat del nostre esport.

En aquest sentit, què es pot millorar en el món de la pilota per a garantir el futur?

Actualment la pilota es troba en un dels millors moments dels últims 25 anys, amb una tendència creixent de llicències, amb més clubs, amb un repunt d’assistència als trinquets, encara no es una situació ideal i s’ha de continuar treballant per millorar-la.

Hem de ser capaços d’acabar d’ordenar la gran quantitat de competicions que es fan, potenciar aquells aspectes que té la pilota i que van en els valors i principis dels joves per a aconseguir atraure’ls tant com a practicants o com a públic, continuar en la línia de modernització de la imatge, establir una estratègia de futur consensuada entre tots els actors de la pilota, incloent les administracions. Mostrar que la pilota té rendibilitat publicitària per atreure a nous patrocinadors, continuar aprofundint en la participació de la dona… hi ha molts aspectes de millora que s’han d’anar treballant.

Com a curiositat, i per finalitzar, quin és el vincle personal de Rosendo Ortí amb la pilota? La coneixia des de menut, per tradició familiar, per afinitat…?

La meua relació i afició per la pilota estan estretament lligades a la meua trajectòria professional a Caixa Popular. Va ser Pepe Soriano, anterior director general de l’entitat, qui em va transmetre la seua passió per aquest esport durant la meua etapa com a Director de Màrqueting.

Fuente