El Kremlin va reconéixer este dimarts que la magnitud del desastre causat per l’abocament de fuel de dos petroliers accidentats en la mar Negra és «molt gran» i requerix esforços addicionals per a pal·liar les seues conseqüències. «Lamentablement, la magnitud del desastre és molt gran. Es necessitarà temps, forces i recursos addicionals per a eliminar les conseqüències», va dir el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, en declaracions a un grup de periodistes.
Peskov va agregar que el president rus, Vladímir Putin, i altres membres de l’administració presidencial són informats constantment sobre la situació i les mesures que s’estan prenent per part de les autoritats que gestionen la crisi sobre el terreny.
Alhora, va assenyalar que la introducció d’un règim federal d’emergència en la zona dependrà de les recomanacions dels experts. «Encara no. Tot dependrà de les recomanacions dels especialistes que treballen sobre el terreny», va dir Peskov.
200.000 tones de sòl contaminat
La vespra, les autoritats russes van advertir que fins a 200.000 tones de sòl del litoral rus de la mar Negra podrien quedar contaminades per l’abocament de fuel a causa del naufragi el passat dia 15 de dos petroliers russos en les proximitats de l’estret de Kerch, que connecta la mar Negra amb el d’Azov.
Fins al moment, els especialistes i voluntaris han aconseguit retirar de la vora 21.000 tones de sòl contaminat amb fuel. En les labors de neteja del litoral participen cada vegada més persones i hui el seu nombre ascendix a 9.500, segons el Ministeri de Situacions d’Emergències.
La setmana passada, Putin va qualificar de «desastre ecològic» l’abocament de fuel en la mar Negra i va exigir mesures per a evitar una major contaminació de les zones afectades. El cap del Kremlin va assenyalar que vora el 40 % del fuel que transportaven els petroliers sinistrats, unes 9.200 tones, es va vessar en la mar.
Els petroliers ‘Volgoneft 212’ i ‘Volgoneft 239’, tots dos construïts fa més de 50 anys per a navegació fluvial i adaptats posteriorment per a navegar per la mar, van naufragar durant una tempesta. El primer es va partir en dos a uns 7 quilòmetres de la costa i el segon va estar diverses hores a la deriva i, finalment, va encallar a uns 80 metres de la costa a Krasnodar, una de les regions més visitades pels estiuejants russos.
Suscríbete para seguir leyendo