Imagina entrar en una aula buida, una sala de juntes o un racó d’una biblioteca i descobrir que, darrere de les parets que veus cada dia, s’hi amaguen històries que mai hauries imaginat. Això és el que ofereix La Ravalera, la Fira de Teatre Breu de Castelló, una experiència que transforma espais quotidians en escenaris inesperats, convertint els espectadors en còmplices d’un viatge íntim i sorprenent.
Enguany, aquest festival únic, que ja ha fet parada en llocs emblemàtics com la Casa de la Marquesa, la Cambra Agrària, l’Institut Ribalta, la Casa dels Caragols, l’estadi municipal Castalia o el port del Grau, entre altres, trasllada el seu teatre de proximitat a la Universitat Jaume I. Del 6 al 8 de desembre, la Facultat de Ciències Humanes i Socials esdevindrà molt més que un espai acadèmic: serà el cor d’una nova edició que, com sempre, cerca trencar barreres entre l’art, el territori i el públic.
Espais singulars
Des dels seus inicis, La Ravalera no només ha estat un escenari per a les veus emergents del teatre castellonenc, sinó també una eina per redescobrir la ciutat. Núria Vizcarro, una de les impulsores del projecte juntament amb Laia Porcar, ho resumeix així: «La fira crea eixe efecte voyeur de poder entrar a espais públics o privats on no entraries mai si no vas a veure la Fira. És una experiència que connecta l’espectador amb el territori i, moltes vegades, li puja l’autoestima en descobrir espais que no s’esperava».
Aquesta combinació d’escenes breus, amb una durada de 15 a 20 minuts, i espais singulars, aconsegueix establir una relació especial amb els espectadors, que passen a ser una peça més de la història que presencien. L’essència de La Ravalera no només és veure teatre, sinó viure’l des d’un lloc nou, físicament i emocionalment.
Teatre a la universitat
La VII edició se centra en la Universitat Jaume I, un lloc de pas habitual per a molts, però que es revelarà des d’una perspectiva diferent gràcies a les quatre micropeces creades especialment per a aquest context. Amb el món universitari com a nexe comú, les obres exploren temàtiques contemporànies i diverses: 8,2 cm3 (Las Libélulas): una reflexió íntima sobre la memòria i la identitat; La mare del peix (Al·legoria Teatre): una peça amb arrels simbòliques que dialoga amb el territori; Refugi (Teatre de Caixó): una obra que qüestiona els límits entre confort i por i Hashtag Penediment: una crítica al món digital i la seua influència en les relacions humanes, amb text d’Elena Escura, direcció de Joan M. Albinyana i la interpretació de Lola Bou i Marta Vicent.
Els espectadors es trobaran immersos en racons de la Facultat de Ciències Humanes i Socials que, gràcies al microteatre, es convertiran en portals a altres històries, altres mons.
Experiència transformadora
Des de la seua creació, La Ravalera ha trencat amb els formats convencionals del teatre, fent-lo accessible i, sobretot, transformador. Per als creadors i companyies emergents, és una plataforma única per mostrar el seu talent. Per al públic, és una oportunitat de redescobrir la ciutat i els seus espais des d’una nova mirada.
Vizcarro destaca que aquesta connexió no és només artística, sinó també emocional: «Moltes vegades, l’espectador descobreix espais que no coneixia i això li canvia la percepció que té del seu entorn. És com si Castelló revelara secrets amagats que només es poden veure a través del teatre».
Entrades i horaris
Les representacions es duran a terme el 6 i el 7, a les 19.00 i a les 21.00 hores, i el diumenge, 8 de desembre, a les 18.00 i a les 20.00 hores. Les entrades es poden adquirir en línia i, com és habitual, la demanda està sent alta, amb diversos horaris ja esgotats.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher i la Universitat Jaume I, aquesta nova edició de La Ravalera promet consolidar-se com una experiència imprescindible per als amants del teatre i aquells que busquen redescobrir Castelló a través dels seus racons més insospitats.