L’U és el vi emblema del celler Mortitx. Aquesta casa de bon vi, situada a Escorca, transporta a través de la copa un paisatge i un entorn únics que paga la pena de visitar, especialment des que varen inaugurar la botiga de tast, un espai on es pot gaudir del seu vi acompanyat d’embotit, formatge i pa mallorquí, just davant la vinya.
El nom de L’U juga amb dues idees. D’una banda, de ser el primer; és a dir, que es va concebre amb la voluntat que fos la referència més destacada del celler. D’altra banda, fa referència a la parla local i diferenciadora del català de Pollença, d’on provenen els socis de Mortitx. Els pollencins i les pollencines pronuncien l’article literari ‘el’ com una ‘u’ quan va seguit d’una paraula masculina singular o plural començada per consonant, que al llarg dels segles ha evolucionat de la manera següent: el port > eu port > u port.
Biel Ferragut, gerent de Mortitx, diu que la primera anyada que va sortir al mercat va ser la de 2005, que es va comercialitzar tres anys més tard. Se’n va fer una edició limitada de només 300 ampolles. La presentació va despertar molta d’expectació. De fet, la padrina d’honor de la presentació oficial va ser Maria Isabel Mijares. Ella va ser tot un referent perquè va rompre barreres de gènere en el sector del vi, atès que és considerada la primera enòloga de l’Estat espanyol i fou la primera dona que va presidir un consell regulador de vi, concretament el de la Denominació d’Origen de Valdepeñas (Valladolid, Espanya). Malauradament, Mijares va morir enguany, concretament el 10 de febrer, per la qual cosa no hem pogut rememorar amb ella aquest acte.
L’anyada protagonista d’avui és la de 2021, de la qual n’hi ha 4.168 botelles. Llorenç Coll, enòleg de la casa, explica que és un monovarietal de sirà (tot i que hi ha anyades que s’ha complementat amb altres tipus de raïm, com ara merlot). L’aposta de Mortitx per la sirà és perquè s’ha desenvolupat molt bé en aquest paratge de la Serra de Tramuntana. Aquest raïm de primera categoria prové de parcel·les de dues zones concretes: de Racó Fred i del Pla, que es caracteritzen per tenir un sol bastant pedregós. Reposa entre 12 i 14 mesos dins botes de roure francès noves i acaba d’evolucionar en l’envàs de vidre.
Coll comenta que tothom que el tasta se sorprèn perquè s’espera un vi més mediterrani; en canvi, té connotacions que recorden al que s’elabora a la vall del Roine, a Occitània. Hi destaquen les notes minerals, també reminiscències de pruna i de mora negra. És fresc, juganer i, alhora, és elegant en boca, de glopada llarga. Marida molt bé amb carn vermella (millor si és una mica madurada), com també amb plats de caça i de bolets.