L’Orquesta Simfònica de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna i l’Orquesta Simfònica Primitiva de Llíria han guanyat el “VI Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana” en la gala que s’ha celebrat en el Palau de les Arts.

Les dues Societats Musicals han guanyat en diferents categories; en la de Martín i Soler, per a orquestres entre 61 i 85 músics, ha pres el premi la formació de Lliría, mentre que en la categoria Salvador Giner, entre 30 i 60 músics, ho ha fet la de Tavernes de la Valldigna.

Aquests premis han sigut organitzats per CaixaBank, l’Institut Valencià de Cultura i la de Federació de Societat Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV). El certamen troba un espai dins del projecte “CaixaBank Escolta València”, que té com a objectiu reconéixer i impulsar l’activitat musical al nostre territori. 

Entre els presents en la gala, van acudir el director general de Cultura, Sergio Arlandis; la directora territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Olga García; la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela Gónzalez; el director general de l’IVC, Marga Landete; i els vicepresidents artístic i educatiu de la FSMCV, Manuel Muñoz i Remigi Morant. 

Els premis s’han concedit unicament un per categoria, amb l’atorgament econòmic de 6.000 euros per cadascuna de les orquestres guanyadores. Així mateix, les formacions que han volgut participar en el certamen han rebut finançament per part dels organitzadors; uns 2.000 euros en els nominats en la categoria Salvador Giner i 2.500 euros en la de Martín i Soler, a banda d’un diploma per participar en el Concurs.

Els premis als directors

Les societats musicals no han sigut les úniques premiades. Els directors de les formacions també han tingut la seua categoria dins del certamen. 

La millor direcció en Salvador Giner ha sigut per a Manuel Godoy, qui s’encarrega de l’orquestra de Tavernes de la Valldigna, i per a Juan José Aguado Baena en la categoria Martín i Soler, responsable de la formació edetana. 

Aquests guardons han sigut atorgats sota el criteri de Virginia Martínez, Cristóbal Soler i Javier Sapiña, conduit per la presentadora Laura Grande.

Inicis de CaixaBank Escolta València

El projecte de CaixaBank troba els seus inicis en 2014, amb col·laboració amb la FSMCV i IVC. La seua intenció des del seu començament ha sigut ajudar i premiar a les societats musicals valencianes, a més de promoure l’activitat musical i educativa en el territori.

Altres iniciatives musicals són les beques per a estudiants de les escoles de música, el projecte de recuperació de patrimoni musical valencià, anomenat “Música a la Llum” i la rehabilitació de l’Alqueria Julià-Casa de la Música.