En el pacte d’investidura del PSOE i Sumar s’adquireix «el compromís de corregir l’infrafinançament d’autonomies, com la pitjor finançada, que és la valenciana». Així s’ha pronunciat la vicepresidenta del Govern en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, durant la presentació i escenificació del pacte d’investidura per a votar Pedro Sánchez com a candidat a president. De fet, en el document al qual ha tingut accés este diari es detalla que s’impulsarà un «nou model de finançament autonòmic que garantisca els recursos necessaris perquè la ciutadania gaudisca de serveis públics de qualitat», encara que no detalla dates per a esta modificació. 

El nou model, diu l’acord, estarà basat en «l’equitat, solidaritat, autonomia financera, corresponsabilitat fiscal, suficiència financera i lleialtat institucional per a garantir la igualtat d’accés de la ciutadania als serveis públics, i corregir l’infrafinançament de determinades comunitats autònomes». 

Mentre esta reforma no es produïsca, s’apunta també en l’escrit del pacte, en els «Pressupostos Generals de l’Estat es garantirà a la Generalitat Valenciana i a la resta de comunitats autònomes infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l’Estat», resa el text, explicitant la situació de la Comunitat Valenciana com a territori especialment damnificat pel finançament autonòmic.

Este posicionament serà, principalment, el que farà que Compromís done suport a la investidura de Pedro Sánchez, perquè assegura que l’acord d’investidura inclou el «reconeixement explícit de l’infrafinançament valencià i el compromís de reforma del sistema de finançament autonòmic», tal com ha confirmat Díaz en la seua compareixença.

Compromís assenyala en un comunicat que tant el PSOE com Sumar es comprometen a «impulsar un nou model de finançament autonòmic», i mentre la reforma no es produïsca, es durà a terme el fons d’anivellament que reclamava la coalició valencianista.

Compromís, que ha acabat la negociació unes poques hores abans de la signatura del document, considera que és un «bon acord», ja que «és la primera vegada que la reforma del sistema de finançament s’inclou en un acord de govern i no en una negociació entre partits». Malgrat tot, assenyalen, «estarem vigilants perquè tot això es materialitze en els pròxims PGE». 

Inversions en l’autonomia

El PSOE i Sumar també s’han compromés, segons assenyala Compromís, a «ampliar i modernitzar la xarxa de rodalia valenciana, posar en marxa la línia Alacant-Múrcia i connectar l’aeroport de l’Altet amb Alacant i Elx». A més, «s’ampliarà el finançament i s’accelerarà l’execució de les obres del corredor mediterrani i del corredor Sagunt Saragossa-Bilbao, com a eixos ferroviaris prioritaris per a la connexió ferroviària valenciana».

Tan rellevants com els punts inclosos són alguns dels que s’han quedat fora. El més cridaner, el port de València, convertit en arma llancívola davant les sospites d’empresaris i del PP que Junts i ERC haurien exigit paralitzar-ne l’ampliació per a fer costat a Sánchez, cosa que els independentistes neguen. Esta iniciativa no apareix en cap línia de l’acord.

L’acord inclou, a més, «grans avanços en matèria social basats en l’acord de Govern del Botànic, com la reducció de la jornada laboral, l’ampliació del permís de naixement de les 20 setmanes i la universalització de l’educació de 0-3 anys». El document també inclou «demandes històriques» de Compromís «com la regulació dels preus de lloguer, la restricció als apartaments turístics i la protecció a famílies de rendes mitjanes per la pujada de les hipoteques».

En matèria verda, «l’acord s’emplaça a la reducció dels vols curts i l’aposta per l’autoconsum energètic», en què es comprometen a «modificar totes les barreres existents perquè l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques puguen desenvolupar-se» i a «dur a terme processos de concertació participatius perquè la instal·lació d’energies renovables respecte la biodiversitat i les zones d’alt valor agroecològic».