La temporada d’abonament 2023/24 del Palau de la Música comença hui, amb un concert que reunirà un centenar de professores i professors de l’Orquestra de València, sota la batuta del director titular i artístic de la formació, Alexander Liebreich, i amb la presència del reconegut pianista espanyol Javier Perianes. La formació simfònica interpretarà obres de Manuel Palau, Manuel de Falla i Richard Strauss en el que serà el primer concert d’abonament en la seua seu, després de quatre anys d’absència per reforma de l’auditori valencià.

L’abonament començarà amb una referència al programa que es va interpretar l’any 1987, precisament en el concert inaugural del Palau de la Música, que va tindre lloc el 4 d’abril d’eixe any. Serà la «Marxa burlesca», de Manuel Palau, obra que va obrir el programa en aquella ocasió, i que es presenta com una composició colorista, mediterrània i de breu duració. La Marxa, que presenta una fina orquestració amb influències de Maurice Ravel, va obtindre un gran èxit en la seua presentació al públic.

A més, el programa d’obertura de la temporada inclou també el poema simfònic «Una vida d’heroi», de Richard Strauss, que reunirà prop de 100 professores i professors de l’OV sobre l’escenari. Tal com ha recordat el director del Palau, Vicent Llimerà, «Strauss va treballar simultàniament esta composició amb una altra de les seues partitures genials, la que estava inspirada en el Quixot de Cervantes; el que demostra la seua connexió amb la literatura espanyola, ja que tant alguns temes del seu El Quixot, com de Don Joan, apareixen recollits en esta peculiar i, en certa manera, autobiogràfica obra que és Una vida d’heroi».

Per la seua banda, Alexander Liebreich, ha evocat la seua primera trobada amb l’Orquestra de València, «que va ser amb la música de Richard Strauss, amb la peça Mort i Transfiguració». «Des de llavors, he sentit una estreta connexió amb els músics i una passió compartida per donar forma a la música, tant en so com en contingut», ha afegit el director alemany, qui ha assegurat que «l’Orquestra té una ànima que és única». Liebreich també ha explicat que esta obra «esbossa els herois del poema espanyol cervantino Don Joan i El Quixot, ja que tots són herois que s’esforcen, que tenen visions, però que també fracassaran i han de fracassar». En este sentit, ha afegit que «la clau de l’èxit en la vida és superar els contratemps que tots experimentem». 

Inauguración del Palau de la Música. Germán Caballero


Finalment, el director de l’OV ha expressat el seu «honor, juntament amb l’Orquestra de València, de reobrir el Palau de la Música de València amb el meravellós pianista Javier Perianes», i ha conclòs que «el Palau de la Música València és la casa de l’OV i també la casa dels valencians».

La tercera composició que podrà escoltar el públic és «Nis en els jardins d’Espanya», de Manuel de Falla, que interpretarà Javier Perianes, un dels concertistes de major trajectòria internacional. Es tracta d’una obra mestra del compositor gadità, que conté tota la seua essència i que requerix d’un ampli domini de la tècnica i expressivitat per part del pianista. Perianes és considerat una referència en la seua interpretació (de fet, va ser nominat al Grammy Llatí 2012 per la gravació d’esta partitura). Perianes treballa amb les orquestres més destacades del món i junt amb cèlebres directors, com ara Barenboim, Dutoit, Mehta, Dudamel, Mäkelä, Noseda, Gustavo Gimeno, Rouvali, Young, Jurowski i Roth. Músic de cambra natural i apassionat, col·labora també amb la violista Tabea Zimmermann i el Quartet Quiroga.